De arbeidsmarkt is conservatief. Voor topposities zoekt men vooral kandidaten met ervaring binnen de eigen sector. De publieke sector en het bedrijfsleven lijken het verst uit elkaar te liggen. Zij vormen twee aparte werelden. Maar is dat nog van deze tijd?

Kruisbestuiving tussen publiek en privaat vraagt om lef

Kruisbestuiving tussen publiek en privaat vraagt om lef

De arbeidsmarkt is conservatief. Voor topposities zoekt men vooral kandidaten met ervaring binnen de eigen sector. De publieke sector en het bedrijfsleven lijken het verst uit elkaar te liggen. Zij vormen twee aparte werelden. Maar is dat nog van deze tijd? En helemaal als je aan kop wilt blijven. Kun je dan nog werken met eenzijdige, en vooral specialistische besturen? Of is het noodzaak om deze twee werelden te mengen?

Zakelijk vs. maatschappelijk verantwoord

Steeds meer succesvolle dertigers en veertigers zijn bereid de helft van hun salaris in te leveren voor een voor een functie als directeur of bestuurder bij een ouderenzorgorganisatie, ROC of NGO. Ze willen meer van nut zijn, bijdragen aan dingen die écht belangrijk zijn. Met de inzet van hun marktfocus en resultaatgerichte kwaliteiten kunnen zij de publieke sector naar een hoger ondernemersplan brengen. Andersom verlangt een groeiend deel van de publieke leiders ernaar hun ervaring in het bedrijfsleven in te zetten. Zij willen bijdragen om deze groener, socialer en meer maatschappelijk verantwoord te maken. Kandidaten willen precies dat inbrengen wat nu bij veel organisaties hoog op de agenda staat. Beide groepen ervaren het echter als vrijwel onmogelijk om de stap naar die ‘andere kant’ te zetten. Hoe kan dat nu wanneer de wens en het belang zo groot zijn?

De grootste uitdaging aan de top

Er zijn meerdere verschillen die de overstap moeilijk maken. De grootste uitdaging zit waarschijnlijk in de verzuiling van de sectoren: soort zoekt soort. Wanneer een bestuurder of directeur de overstap maakt naar een vergelijkbaar bedrijf, weet hij of zij waar ze aan begint. Ze spreekt dezelfde taal, kent de context en uitdagingen, en zal daardoor sneller resultaten boeken. Bovendien is het comfortabel en plezierig werken met gelijkgestemden. Het risico van een mismatch is daardoor relatief klein. Een bestuurder uit een andere branche aanstellen is dus een groter risico. Het duurt langer voordat een bestuurder ‘één’ is met de organisatie. Maar daar zit ook het voordeel van de kruisbestuiving.

“Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die hem heeft veroorzaakt”
~Albert Einstein


Voordelen van kruisbestuiving tussen privaat en publiek

Voor innovatie en het behouden van je toppositie als organisatie is het nodig dat het schuurt. Dat je elkaar als bestuurders en directeuren uitdaagt en scherp houdt. Dat gebeurt wanneer je publiek en privaat mengt. Het lerend vermogen van de organisatie neemt hierdoor toe. Door de verschillende perspectieven kom je makkelijker tot creatieve oplossingen. En vind deze kruisbestuiving plaats op bestuurlijk niveau, dan is de impact meteen organisatie breed.

Kruisbestuiving vergt lef

Een directeur of bestuurder uit een andere sector benoemen vraagt dus om lef. Zowel voor de bestuurder als voor de organisatie. Het is misschien even oncomfortabel. En het kan misgaan. Maar risico’s nemen hoort bij groei. Hoe mooi is het wanneer het wel werkt? Wanneer je als productiebedrijf verduurzaamt met een bestuurder in je board die ‘groen’ ademt? Of een hogeschool die meer klantgericht gaat werken door een bestuurslid uit de zakelijke dienstverlening. Met een frisse blik kun je oude vastgeroeste patronen binnen een organisatie doorbreken. Dit is nodig om innovatief te blijven. Kruisbestuiving tussen publiek en privaat zorgt dus voor een toekomstbestendige organisatie. Eentje die aan kop blijft.

Wij bij Ebbinge geloven dat kruisbestuivers goud waard zijn. Wij zijn nieuwsgierig naar uw mening en ervaring op dit gebied. Zowel op organisatie- als persoonlijk niveau. Mail uw reactie naar brittblomsma@ebbinge.nl